logo ECNB

knopHome
knopNieuws
knopdiesel
knopLid
topside
U VINDT HET TOCH OOK BELANGRIJK DAT:
 
  • uw woonomgeving aantrekkelijk is en blijft;
  • de plaatselijke economie niet terugloopt maar opbloeit;
  • de natuur en cultuur op Noord-Beveland blijft bestaan;
  • waar mogelijk duurzame oplossingen worden toegepast;
  • via gezamenlijk activiteiten bovenstaande doelen gerealiseerd worden.
underside

 

Klimaatneutraal autorijden
Dieselrijders kunnen op het tankstation van AgriSneltank op het Bedrijventerrein Cruijckelcreke in Wissenkerke terecht voor ‘Green Label’ brandstof.

 

logo Agri
echtwaar Laatst bijgewerkt:
29-6-2017
plaatje1plaatje2plaatje3    

 

Klimaatneutraal autorijden op Noord-Beveland

‘Green Label’ diesel is normale diesel, waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd.  Dit voor Nederland unieke initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking van de coöperatie Energiek Noord-beveland, AgriSneltank en het Zeeuws Klimaatfonds.

De klimaatneutrale diesel kost aan de pomp in Wissenkerke twee cent meer dan normale diesel. Volledige CO2 compensatie kost in totaal vijf cent. AgriSneltank legt zelf drie cent per liter bij en draagt de volle vijf cent per liter af aan het Zeeuws Klimaatfonds.

 

Om de CO2 uitstoot te compenseren investeert het fonds dit geld vervolgens in duurzame energieprojecten op Noord-Beveland. Het fonds en de coöperatie Energiek Noord-beveland  gaan samen op zoek naar projecten met een maatschappelijke insteek die op Noord-Beveland worden uitgevoerd. Hierbij wordt gedacht aan zonnepanelen op sportaccommodaties, verenigingsgebouwen, dorpshuizen en scholen. In beeld hiervoor zijn bijvoorbeeld de accommodaties van de verenigingen op Noord-Beveland.

Een eerste voorbeeld hiervan is: slagvast

Tennisvereniging Slagvast in Kamperland.

 

Het Zeeuws Klimaatfonds heeft dit jaar overigens al bijgedragen aan de realisering van twee zonne-energieprojecten op Noord-Beveland. De panelen liggen inmiddels op twee boerderijen. Samen produceren deze projecten genoeg zonnestroom voor 30 huishoudens.

Inwoners van Noord-Beveland die Green Label diesel tanken dragen op deze manier bij aan de doelstellingen van de coöperatie om meer duurzame zonne-energie op het eiland op te wekken. Autorijders die op Euro 95 rijden kunnen overigens terecht bij de AgriSneltank in Goes, waar al langer Euro 95 Green Label getankt kan worden.  Ook dit is het de enige tankstation in Nederland dat klimaatneutrale benzine aanbiedt.